De langhaar

De langhaar

Wanneer we het verloop van het ras bekijken dan zien we dat er met grote regelmatigheid pups geboren worden die op leeftijd van 3 a 4 weken langharige honden blijken te zijn.

Dit komt meestal tot uiting indien beide ouderdieren het zogenaamde 'langhaar-gen' dragen. Deze American Akita puppies zijn raszuivere puppies met het enige verschil dat hun te lange vacht als een fout, niet diskwalificerend overigens, conform de rasstandaard wordt aangemerkt.

 

Ze lenen zich dus niet om schoonheidswedstrijden te lopen, echter kunnen zij wel elke andere tak van hondensport beoefenen. Het zijn zeker ook dezefde geweldige honden die als huishond een prachtexemplaar kunnen en meestal ook zullen zijn.

 

Zij worden in de verenigde staten veelvuldig ingezet als therapiehonden; zelfs blinde-geleide en speur- en/of politiehonden werk is hun niet vreemd.

 

Ons is opgevallen, dat deze honden zachter van karakter zijn dan hun andere kortharige nestgenotenen en vaak uitzonderlijk goed gebouwd.

Of dit toeval is dat is een vraagteken, maar voor ons zijn het net als alle andere pups toppertjes.

 

In de fokkerij zien we vaak, dat de bloedlijnen, die met regelmaat langharen in het nest vererven, bij de kortharige nestgenootjes een zeer goede vachtkwaliteit vertonen. Daardoor kunnen we de langharige honden toch beschouwen als erg belangrijk voor het ras in het algemeen.

 

Wij kunnen dan ook alleen maar zeggen, dat de langharige puppies niks minder zijn dan hun kortharige broertjes of zusjes: het zijn net zo goed fantastische, goed gebouwde, vriendelijke puppies met alle rastypische kenmerken, alleen met een beetje meer haar!

Bron: Cheveyo, American akitas